Årsregnskap og skattemelding for aksjeselskaper
Jun 15, 2025
Årsregnskap og skattemelding – dette må du vite som aksjeselskap
Hver vår gjentar det seg: Årsregnskap og skattemelding skal leveres. Men hva er egentlig kravene, og hvem bestemmer hva som skal leveres? I denne artikkelen gir vi deg en oversikt over prosessen, med utgangspunkt i aksjeselskap.
Når er fristen for å levere skattemeldingen for bedrifter?
Den er 31. mai hvert år
Når er fristen for å levere årsregnskap for bedrifter (AS)?
Fristen for innlevering av årsregnskap (mottaker er Altinn) for aksjeselskap er 30. juni. Dette gjøres via Altinn. Utarbeidelse av årsregnskap kan du gjøre direkte via ditt regnskap og stilisere det selv (word) og konvertere til PDF, mens skattemeldingen (mottaker er Skatteetaten) kan ikke tastes inn manuelt. Der må du bruker programvare for innlevering.
To hoved leveranser: Årsregnskap og skattemelding
For norske aksjeselskaper er det i hovedsak to dokumenter som skal leveres til myndighetene etter at regnskapsåret er avsluttet, i tillegg til aksjonærregisteroppgave i januar:
-
Årsregnskap
-
Skattemelding
Disse to leveransene er tett knyttet til hverandre og utgjør sammen det viktigste innsynet i selskapets økonomi for året som har gått. Her forklarer vi hva som kreves, hvordan du forbereder deg, og hvorfor dette arbeidet er viktig – både for selskapet selv og for omverdenen.
Første steg: Kontroller regnskapet
Det første du må gjøre, er å kontrollere at regnskapet for foregående år er komplett og korrekt. Dette innebærer å gjennomgå alle postene i regnskapsprogrammet ditt.
En god fremgangsmåte er å starte med kostnadssiden, da større avvik her kan få betydelig innvirkning på både resultat og skatt. Sortér gjerne transaksjonene etter beløp og gjennomgå de største først.
Deretter går du videre til inntektssiden:
-
Er alle fakturaer bokført og sendt?
-
Har selskapet mottatt innbetalingene?
-
Er merverdiavgiften (mva) korrekt avstemt?
-
Er bankkontoene avstemt?
Etter dette bør du gjennomgå balansen:
-
Er alle eiendeler og forpliktelser korrekt balanseført?
-
Er postene riktig klassifisert (f.eks. driftsmidler vs. kortsiktig gjeld)?
-
Er reskontroene for leverandører, kunder og ansatte avstemt?
Når alle disse kontrollene er gjort, anbefales det å utføre en rimelighetsvurdering. Stemmer tallene med hva du vet om virksomheten? Har det skjedd større endringer i driften som bør komme til uttrykk i regnskapet?
Neste steg: Utarbeid årsregnskapet
Når regnskapet er gjennomgått, skal årsregnskapet settes sammen. Årsregnskapet bygger videre på det løpende regnskapet, men inneholder i tillegg en rekke obligatoriske elementer:
-
Resultatregnskap
-
Balanse
-
Noter (herunder informasjon om ansatte, lån, garantier, eventualforpliktelser mv.)
-
Eventuelt årsberetning, hvis selskapet er regnskapspliktig etter regnskapsloven § 1-2
Formålet med årsregnskapet er å gi et rettvisende bilde av selskapets økonomiske situasjon. Dette er særlig viktig for interessenter som banker, leverandører, investorer og offentlige myndigheter. Spørsmål som kan vurderes ut fra årsregnskapet er:
-
Er dette en solid virksomhet?
-
Har den betalingsdyktighet?
-
Er den driftet på en måte som tyder på bærekraft over tid?
Til slutt: Signering og godkjenning
Etter at skattemeldingen er sendt inn, gjenstår de formelle kravene knyttet til årsregnskapet:
-
Årsregnskapet skal signeres av hele styret.
-
Regnskapet skal godkjennes på generalforsamlingen, som må være avholdt innen 30. juni.
Dette viser at selskapet har hatt en intern prosess for gjennomgang og godkjenning, noe som gir tillit til at rapporteringen er korrekt.
Programvare som gjør livet lettere for deg som skal levere inn rapportering
Programvaren lar deg velge mellom skattemelding og årsregnskap og tilbyr i tillegg hjelp til å sende inn aksjonærregisteroppgaven. Skatteveilederen.no har selv benyttet programvaren for innlevering av egne selskapers data og det har vært en smidig og enkel prosess med tilstrekkelig kvalitet. Dette er bakgrunnen til at Skatteveilederen.no anbefaler Luca Regnskap.
Anbefaling: Ta regnskapet på alvor
For mange selskaper er dette en rutinepreget oppgave, men for eiere og ledelse er det også en mulighet til å få innsikt i virksomhetens reelle økonomiske tilstand. Har du en regnskapsfører eller rådgiver, kan det være klokt å gjennomgå rapportene sammen – både for læring og for bedre strategisk styring.
Hos Skatteveilederen.no anbefaler vi å bruke årsoppgjøret som en anledning til å stille spørsmål:
-
Hvor tjener vi mest penger?
-
Hvor lekker vi penger?
-
Hvordan står vi i forhold til gjeld, likviditet og fremtidige investeringer?
Denne refleksjonen skaper både bedre beslutninger og et mer robust selskap.
Hold deg oppdatert på økonomiske og uavhengige nyheter!
Litt aktualitet, litt fag og noen tanker rundt hva man bør være oppmerksom på. Setter umåtelig stor pris på at du er på mitt nettsted, bruker det, gratis innhold, betalt innhold eller bruker mine tjenester. Alt tas i mot med takk! Det hele begynte med TikTok!
Du kan når som helst avmelde deg nyhetsbrev og annen info.